Knelpuntberoepen: open voor de hele wereld?

16-01-2023
Photo by Adrien Olichon - Pexels
Photo by Adrien Olichon - Pexels

Vlaanderen kent sinds 2019 een dynamische knelpuntberoepenlijst. Deze lijst wordt elke twee jaar aangepast, wat laatst gebeurde in 2021. Op deze lijst staan 22 knelpuntberoepen waaronder bakker-patissier, slager, zorgkundige, chef-kok, vrachtwagenchauffeur, kraanbestuurder, onderhoudsmecanicien en sanitair installateur. 

Voor deze beroepen kan een Vlaamse werkgever op vrij eenvoudige wijze arbeidskrachten aantrekken van over de hele wereld. Zelfs wanneer de werknemer komt van buiten de EER of van Zwitserland, kan op legale wijze via de single permit of gecombineerde vergunning. Gecombineerd? Ja, want het is een combinatie van arbeidsvergunning en verblijfsvergunning.

De procedure hoeft een Vlaamse werkgever niet af te schrikken. Bij de aanvraag van die gecombineerde vergunning moet de werkgever niet bewijzen dat er een structureel tekort is aan geschikte werknemers op de arbeidsmarkt. Dit is bij alle andere aanvragen het geval en daarmee valt een belangrijk obstakel weg. Er gelden ook geen diplomavereisten voor de werknemer.

De aanvraag gebeurt op een eenduidige wijze via een digitaal loket. De vereisten voor een geslaagde aanvraag zijn niet onoverkomelijk, maar een goede voorbereiding is wel essentieel. Zowel bij de voorbereiding als bij de aanvraag helpen wij bij Legisto u graag. 

Contacteer Steven Hooyberghs.

De 22 beroepen op de huidige knelpuntberoepenlijst

 1. bestuurder bouwplaatsmachines
 2. kraanbestuurder/torenkraanbestuurder
 3. vrachtwagenbestuurder rijbewijs C/E/CE
 4. onderhoudsmecanicien
 5. onderhoudsmecanicien van bedrijfs- of vrachtwagens
 6. technicus voertuigen
 7. technieker werf-, landbouw- en hefmachines
 8. rigger-monteerder
 9. onderhoudselektricien / technicus elektronische Installaties / technicus controle en kwaliteit elektriciteit en elektronica
 10. residentieel elektrotechnisch Installateur
 11. monteur elektrische en elektronische producten
 12. bordenbouwer
 13. industrieel elektrotechnisch installateur / technicus industriële installaties/technicus ontwerper industriële automatisering/technicus industriële automatisering;
 14. insteller-bediener CNC werktuigmachines;
 15. pijpfitter
 16. monteur centrale verwarmingsinstallaties / onderhoudstechnicus verwarmingsinstallaties / brandertechnicus
 17. sanitair installateur
 18. installateur van datacommunicatienetwerken
 19. chef-kok;
 20. Slager
 21. Bakker/Patissier
 22. Zorgkundige/Verzorgende

Steven Hooyberghs
Advocaat bij Legisto