Erelonen

***

Het ereloon van advocaten

Advocaten ontvangen een ereloon voor de prestaties die ze leveren voor hun cliënten. Het ereloon kan op verschillende manieren worden vastgelegd:

  • uurtarief, waarbij men het aantal werkuren vermenigvuldigt met een bepaald tarief
  • percentage van de waarde die de zaak heeft
  • op basis van geleverde prestaties, rekening houdende met het belang, de moeilijkheid, de urgentie en het resultaat
  • vastgelegd totaalbedrag in overleg
  • een jaarcontract

Gerechtskosten en mogelijke terugbetaling

Naast het ereloon van de advocaat, moet u ook rekening houden met de gerechtskosten. Dat zijn de kosten van de rechtbank en de gerechtsdeurwaarder. De rechter kan wel beslissen dat de tegenpartij deze kosten moet betalen.

Financiële steun

Lopen de kosten te hoog op voor uw budget? Kijk zeker uw rechtsbijstand in uw verzekeringspolis. Of misschien komt u in aanmerking voor financiële steun dankzij het systeem van de juridische tweedelijnsbijstand van de overheid. Meer info vindt u op www.advocaat.be, de wettelijke beroepsorganisatie van de Vlaamse advocatuur, of bij de advocaten van advocatenkantoor Legisto.

Bereid u voor, vraag een schatting aan

Wilt u graag goed op de hoogte zijn van de kosten? Vraag vooraf een schatting aan van de kosten en het ereloon. Een nauwkeurige schatting kunnen advocaten moeilijk maken, aangezien men niet op voorhand weet hoe een zaak zal verlopen. Legisto stelt u altijd tijdig op de hoogte van bijkomende kosten.